Praskla konečne realitná bublina na Slovensku?

Praskla konečne realitná bublina na Slovensku?

Ceny nehnuteľností v minulom roku dosahovali historické maximá. Bývania bolo nedostatok, úvery boli stále pomerne lacné, no ceny bytov a domov neustále výrazne rástli. S kúpou nehnuteľnosti preto mnohí čakali a váhali, kupovali sa prevažne nehnuteľnosti na bývanie, investičné nehnuteľnosti vďaka vysokým cenám skôr stagnovali a vyčkávali na pokles cien.

V treťom kvartáli minulého roka dosiahli ceny nehnuteľností maximum, priemerná cena sa totiž vyšplhala až na 2 714 EUR za meter štvorcový. Táto suma bola aj historickým maximom na slovenskom trhu s nehnuteľnosťami. Najdrahšie nehnuteľnosti boli, pochopiteľne, v Bratislavskom kraji, kde za meter štvorcový bolo potrebné zaplatiť až 3 451 EUR, najlacnejšie nehnuteľnosti boli pritom v neďalekom Nitrianskom kraji, kde meter štvorcový stál 1 450 EUR.

Posledné mesiace však začal trh s nehnuteľnosťami chladnúť a ceny nehnuteľností začali postupne plošne klesať na celom území Slovenska. Napriek tomu, že ceny nehnuteľností klesajú, trh bude medziročne rásť. Preto sa netreba spoliehať na príliš vysoké pády, ako tomu bolo pri prasknutí realitnej bubliny v roku 2008. Dosiahnutie cien na úroveň, aká bola v roku 2021 tak môže trvať oveľa dlhšie, ako by sa mohlo zdať.

Hoci v priemere ceny nehnuteľností na Slovensku klesajú, môže to byť zavádzajúca informácia, nakoľko v niektorých krajoch je síce pokles, no v iných zas ceny nehnuteľností stále rastú.

Na spomalenie, respektíve zastavenie cien nehnuteľností má momentálne najväčší vplyv zdražovanie hypoték. Pokým minulý rok záujemcovia o nehnuteľnosti vyčkávali s kúpou kvôli premršteným cenám, teraz s kúpou čakajú práve kvôli vysokým úrokom. Keďže je však oveľa nižší dopyt, vplýva to aj na ceny, ktoré pomaly klesajú. Rast úrokových sadzieb však bude stále pokračovať.

Zlacňovanie bytov tak bude pravdepodobne pokračovať, no je potrebné povedať, že odborníci sa zhodujú na tom, že klesať budú len ceny starších bytov. Ceny novostavieb budú naďalej na rovnakej úrovni s rastúcou tendenciou, nakoľko poklesu cien v súčasnosti nedovoľujú vysoké ceny materiálov, energií a práce. Dostupnosť bývania na Slovensku je v súčasnosti čoraz horšia a pokiaľ plánujete kupovať nehnuteľnosť na vlastné bývanie, je namieste sa o tomto kroku poradiť s odborníkmi.

Ing. Miloš Klenovčan
Autor: Ing. Miloš Klenovčan

Každá nehnuteľnosť je niečím výnimočná - rovnako, ako jej majiteľ. Mojou úlohou je túto výnimočnosť objaviť a nájsť pre nehnuteľnosť nového výnimočného majiteľa.

Pri svojej práci sa snažím v prvom rade porozumieť klientovi, zistiť jeho potreby a spraviť právnu a vecnú analýzu nehnuteľnosti. To je základ pre správne nastavenie celého procesu predaja. Kľúčom k najlepšiemu možnému predaju je (nielen) v realitnom obchode marketing - a keďže marketing je to, čo som vyštudoval a čo ma baví robiť, dosť si ho užívam a je u mňa na poprednom mieste.

Už na začiatku pripravím porovnanie konkurenčných nehnuteľností, čo je spolu so znalosťou cenovej mapy základ pre správne nastavenie predajnej ceny. Predávajúcemu potrebujem zabezpečiť čo najväčší počet záujemcov, aby sme si z nich mohli v ideálnom prípade vybrať najvyhovujúcejšieho kupujúceho.

Ďalším dôležitým bodom je kvalitná príprava a propagácia nehnuteľnosti. Pred nafotením je samozrejmosťou aspoň základný home-staging (úprava interiéru aj exteriéru). Nehnuteľnosti pre mňa fotí profesionálny fotograf, zároveň sa vypracuje 3D sken pre vyhotovenie virtuálnej 3D prehliadky. Pomocou takejto 3D prehliadky dokážem prípadným záujemcom ukázať nehnuteľnosť u mňa v kancelárii, prípadne si ju vedia pozrieť aj priamo z pohodlia ich domova. Takáto prezentácia podstatným spôsobom znižuje počet nevyhovujúcich záujemcov - na osobnú obhliadku sa väčšinou dostavia už iba vážnejší záujemcovia. Štandardom je videoprehliadka a v prípade zaujímavého exteriéru aj letecké zábery dronom. Ak si to nehnuteľnosť vyžaduje, vyhotovuje sa tiež vizualizácia možného budúceho stavu. Celú túto realizáciu mi zabezpečuje profesionálna firma.

Po vyhotovení prezentácií nasleduje samotná propagácia nehnuteľnosti - všetko je pripravené na ukázanie sa svetu a zacielenie na čo najväčšiu cieľovú skupinu klientov. Snažím sa pritom využívať tie najmodernejšie a najúčinnejšie marketingové nástroje. Počas celej kampane mám všetko pod kontrolou a podľa situácie dokážem upravovať stratégiu predaja.

Nasledujú zážitkové obhliadky, rozhovory so záujemcami, jednania o podmienkach predaja s vážnymi záujemcami, riešenie financovania klientov, podpisy zmlúv, zabezpečenie bezpečnej úhrady kúpnej ceny, odovzdanie nehnuteľnosti, zavkladovanie zmeny vlastníka na katastri a asistencia s prepisom energií na nového majiteľa. Celú dokumentáciu namieru pripravuje právnik - špecialista na realitné právo.

Celý proces od začiatku predaja až po úplné ukončenie zabezpečujem tak, aby klient nemal s ničím starosti, nemusel sa o nič starať a aby predaj prebehol bez akéhokoľvek rizika a stresu.

Mojím cieľom je poskytnúť klientom nezabudnuteľný zážitok - nadšený musí byť aj predávajúci, aj kupujúci :-)

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

AKO NAJLEPŠIE PREDAŤ SVOJU NEHNUTEĽNOSŤ v 7 krokoch

spracovaním osobných údajov