Plánujete prerábku či opravy nehnuteľnosti, ktorej nie ste vlastníkom? Prinášame pár tipov, ako sa vyhnúť nepríjemnostiam s financiami

Plánujete prerábku či opravy nehnuteľnosti, ktorej nie ste vlastníkom? Prinášame pár tipov, ako sa vyhnúť nepríjemnostiam s financiami

Financovanie prerábky či opravy “cudzej” nehnuteľnosti nie je vôbec neobvyklá vec, aj keď to tak na prvý pohľad možno nevyzerá. Častokrát však dochádza k tomu, že byt, ktorý máme v prenájme, sa snažíme prerobiť na svoj obraz, možno niečo vylepšiť. Taktiež mnohokrát investujeme do nehnuteľnosti svojho partnera, s ktorým plánujeme spoločný život či založenie rodiny a v neposlednom rade sa častokrát stáva, že investujeme do prerábky “rodičovského” domu s tým, že v budúcnosti bude táto nehnuteľnosť našim vlastníctvom. Čo však v prípade, že sa nepohodnete alebo rozídete s majiteľom nehnuteľnosti, do ktorej ste investovali svoje financie?

Zmluva je základ 

Základom toho, aby ste mali istotu v akomkoľvek prípade, je podložiť všetko zmluvou, ktorá bude slúžiť ako poistka v prípade, že sa zmenia vaše vzťahy či okolnosti. Táto zmluva by mala obsahovať podmienky vrátenia vami investovaných financií do predmetnej nehnuteľnosti, ktorej vlastníkom je iná osoba. Tým pádom je veľká šanca, že sa k investovaným financiám dostanete. 

Ak však zmluvu o náhrade nákladov nemáte, môžete si uplatniť nárok na vydanie bezdôvodného obohatenia od vlastníka nehnuteľnosti. V tomto prípade sa ale nemusíte dostať k plnej sume, ktorú vám má vlastník vrátiť, nakoľko bezdôvodné obohatenie sa môže určiť ako rozdiel medzi trhovou cenou pred rekonštrukciou, do ktorej ste investovali a cenou po rekonštrukcii. Túto sumu spravidla určuje znalec.

Ustriehnite si premlčaciu dobu

Ďalším problémom je premlčanie, nakoľko právo na vydanie bezdôvodného obohatenia sa premlčiava 2 roky odo dňa zistenia, prípadne najneskôr za 3 roky, odkedy k nemu došlo a v prípade úmyselného bezdôvodného obohatenia je lehota až 10 rokov. Pokiaľ nemáte písomnú dohodu a hradíte rekonštrukciu cudzej nehnuteľnosti, máte o tom zvyčajne vedomosť už pri používaní prostriedkov. Nárok by sa mal teda podľa pravidiel premlčať už po dvoch rokoch od rekonštrukcie, avšak pri rekonštrukcii zväčša nepočítate s tým, že by ste financie od vlastníka žiadali naspäť. Nárok chcete spravidla uplatniť až pri zhoršení vzťahov s majiteľom nehnuteľnosti, no v tomto momente už môže byť premlčaný. Ústavný súd však vyslovil názor, že pri posudzovaní premlčania treba dbať na okolnosti vynaloženia financií na nehnuteľnosť vlastníka.

Investícia do prerábky nájmu má osobitné pravidlá 

Ak ste investovali do prenajatej nehnuteľnosti, vysporiadanie vynaložených financií medzi majiteľom a nájomcom sa riadi osobitnými pravidlami.

Pokiaľ nájomca robil zmeny na nehnuteľnosti bez súhlasu prenajímateľa, nemá nárok na náhradu vynaložených prostriedkov, ale dokonca musí po skončení nájomnej zmluvy uviesť predmetnú nehnuteľnosť do pôvodného stavu na svoje náklady.

V prípade, že majiteľ nehnuteľnosti so zmenami súhlasil, kompenzácia nákladov závisí od uzatvorenia dohody o náhrade. Ak sa prenajímateľ zaviazal zmluvou k náhrade nákladov, prenajímateľ, ku kompenzácií nákladov dochádza podľa termínov dohodnutých s nájomcom. Pokiaľ termíny neboli dohodnuté, nájomca môže požadovať buď kompenzáciu po skončení nájmu po odpočítaní znehodnotenia zmien v dôsledku užívania počas plynutia nájmu. Ak sa prenajímateľ nezaviazal k náhrade nákladov, nájomca môže požadovať kompenzáciu vo výške protihodnoty toho, o čo sa zvýšila hodnota predmetnej nehnuteľnosti.

Iné pravidlá platia v prípade, že nájomca musí na vlastné náklady odstrániť závady, ktoré bránia riadnemu užívaniu bytu a následne žiadať o kompenzáciu, pričom pred odstránením závad musí na túto skutočnosť upozorniť prenajímateľa. Právo na kompenzáciu zaniká, ak ho nájomca neuplatní do šiestich mesiacov od odstránenia závad.

Ing. Miloš Klenovčan
Autor: Ing. Miloš Klenovčan

Každá nehnuteľnosť je niečím výnimočná - rovnako, ako jej majiteľ. Mojou úlohou je túto výnimočnosť objaviť a nájsť pre nehnuteľnosť nového výnimočného majiteľa.

Pri svojej práci sa snažím v prvom rade porozumieť klientovi, zistiť jeho potreby a spraviť právnu a vecnú analýzu nehnuteľnosti. To je základ pre správne nastavenie celého procesu predaja. Kľúčom k najlepšiemu možnému predaju je (nielen) v realitnom obchode marketing - a keďže marketing je to, čo som vyštudoval a čo ma baví robiť, dosť si ho užívam a je u mňa na poprednom mieste.

Už na začiatku pripravím porovnanie konkurenčných nehnuteľností, čo je spolu so znalosťou cenovej mapy základ pre správne nastavenie predajnej ceny. Predávajúcemu potrebujem zabezpečiť čo najväčší počet záujemcov, aby sme si z nich mohli v ideálnom prípade vybrať najvyhovujúcejšieho kupujúceho.

Ďalším dôležitým bodom je kvalitná príprava a propagácia nehnuteľnosti. Pred nafotením je samozrejmosťou aspoň základný home-staging (úprava interiéru aj exteriéru). Nehnuteľnosti pre mňa fotí profesionálny fotograf, zároveň sa vypracuje 3D sken pre vyhotovenie virtuálnej 3D prehliadky. Pomocou takejto 3D prehliadky dokážem prípadným záujemcom ukázať nehnuteľnosť u mňa v kancelárii, prípadne si ju vedia pozrieť aj priamo z pohodlia ich domova. Takáto prezentácia podstatným spôsobom znižuje počet nevyhovujúcich záujemcov - na osobnú obhliadku sa väčšinou dostavia už iba vážnejší záujemcovia. Štandardom je videoprehliadka a v prípade zaujímavého exteriéru aj letecké zábery dronom. Ak si to nehnuteľnosť vyžaduje, vyhotovuje sa tiež vizualizácia možného budúceho stavu. Celú túto realizáciu mi zabezpečuje profesionálna firma.

Po vyhotovení prezentácií nasleduje samotná propagácia nehnuteľnosti - všetko je pripravené na ukázanie sa svetu a zacielenie na čo najväčšiu cieľovú skupinu klientov. Snažím sa pritom využívať tie najmodernejšie a najúčinnejšie marketingové nástroje. Počas celej kampane mám všetko pod kontrolou a podľa situácie dokážem upravovať stratégiu predaja.

Nasledujú zážitkové obhliadky, rozhovory so záujemcami, jednania o podmienkach predaja s vážnymi záujemcami, riešenie financovania klientov, podpisy zmlúv, zabezpečenie bezpečnej úhrady kúpnej ceny, odovzdanie nehnuteľnosti, zavkladovanie zmeny vlastníka na katastri a asistencia s prepisom energií na nového majiteľa. Celú dokumentáciu namieru pripravuje právnik - špecialista na realitné právo.

Celý proces od začiatku predaja až po úplné ukončenie zabezpečujem tak, aby klient nemal s ničím starosti, nemusel sa o nič starať a aby predaj prebehol bez akéhokoľvek rizika a stresu.

Mojím cieľom je poskytnúť klientom nezabudnuteľný zážitok - nadšený musí byť aj predávajúci, aj kupujúci :-)

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

AKO NAJLEPŠIE PREDAŤ SVOJU NEHNUTEĽNOSŤ v 7 krokoch

spracovaním osobných údajov