Láka vás bývanie v rodinnom dome? Takto si vyberiete správny stavebný pozemok

Láka vás bývanie v rodinnom dome? Takto si vyberiete správny stavebný pozemok

Výber správneho pozemku pre stavbu nehnuteľnosti je väčšinou náročný proces. Nie je jednoduché nájsť ideálnu lokalitu, ktorá by spĺňala všetky vaše kritériá a zároveň vhodný pozemok v tejto lokalite. Sen o dokonalom mieste na bývanie tak môže zostať iba snom. Pri výbere pozemku je potrebné dbať okrem ceny aj na iné kritériá - napríklad na dostupnosť inžinierskych sietí, územný plán, prístup na pozemok či dokonca typ pôdy.

Ponuka pozemkov je v súčasnosti podstatne menšia ako dopyt a preto sa ceny v najžiadanejších lokalitách šplhajú stále vyššie. Najžiadanejšie sú pozemky vo väčších aglomeráciách, v okolí krajských či okresných miest. Ľudia však v poslednom období začínajú čoraz viac vyhľadávať aj bývanie mimo miest - toto bolo spôsobené sčasti "pandémiou", keďže mnohí zamestnanci prešli na prácu z domu a sčasti nedostatkom bytov a ich neustále rastúcimi cenami. Zvýšený dopyt po pozemkoch sa, samozrejme, odrazil aj na ich cene za meter štvorcový.

Overte si skutočnosti

Pred samotnou kúpou pozemku je dôležité overiť si právny stav nehnuteľnosti: Či súhlasí vlastníctvo podľa listu vlastníctva, či nie sú na pozemku uvalené ťarchy, vecné bremená alebo práva tretích osôb, aby ste nezažili pri kúpe nepríjemné prekvapenia. Následne je dôležité preveriť aj ďalšie náležitosti pozemku, ktorý chcete využívať ako stavebný. V tomto prípade je potrebné napojenie na verejnú komunikáciu a dostupnosť inžinierskych sietí. Pokiaľ plánujete výstavbu rodinného domu, pred kúpou pozemku je potrebné overiť, či je pozemok pre takúto výstavbu určený. Túto informáciu je možné získať na miestnom obecnom úrade, prípadne na stavebnom úrade. Ďalšie informácie o pozemku je možné zistiť z katastrálneho úradu.

Dostupnosť inžinierskych sietí môže byť otázna

V ideálnom prípade by mal byť pozemok napojený na elektrinu, vodu, plyn, kanalizáciu a internet prostredníctvom optického kábla, pričom by tieto prípojky mali byť dovedené priamo na pozemok. Pokiaľ je totiž uvedené, že inžinierske siete sa nachádzajú v blízkosti pozemku, ešte nemusí byť isté, či sa na ne môžete skutočne aj pripojiť. Informácie o pripojení je potrebné si overiť priamo u dodávateľov (príslušné elektrárne, vodárne, plynárne a pod.). Napojenie na všetky inžinierske siete značne zvyšuje hodnotu pozemku, pričom v ideálnom prípade je najvhodnejšie ich vyvedenie na hranici pozemku, aby nebránili prípadnej ďalšej výstavbe.

Pokiaľ plánujete výstavbu rodinného domu, pre komfortné bývanie je dobré si overiť aj dostupnosť služieb v okolí vášho budúceho bydliska. V mnohých obciach je už dostupná základná zdravotná starostlivosť pre deti aj dospelých, materské a základné školy, obchody, autobusová doprava, ...

Pokiaľ plánujete kúpu stavebného pozemku, je dobré poradiť sa s realitným maklérom, ktorý má o pozemkoch lepší prehľad a vie s určitosťou zistiť, čo vás pri kúpe čaká - a hlavne či sa naozaj jedná o stavebný pozemok a budete na ňom môcť aj reálne stavať.

Ing. Miloš Klenovčan
Autor: Ing. Miloš Klenovčan

Každá nehnuteľnosť je niečím výnimočná - rovnako, ako jej majiteľ. Mojou úlohou je túto výnimočnosť objaviť a nájsť pre nehnuteľnosť nového výnimočného majiteľa.

Pri svojej práci sa snažím v prvom rade porozumieť klientovi, zistiť jeho potreby a spraviť právnu a vecnú analýzu nehnuteľnosti. To je základ pre správne nastavenie celého procesu predaja. Kľúčom k najlepšiemu možnému predaju je (nielen) v realitnom obchode marketing - a keďže marketing je to, čo som vyštudoval a čo ma baví robiť, dosť si ho užívam a je u mňa na poprednom mieste.

Už na začiatku pripravím porovnanie konkurenčných nehnuteľností, čo je spolu so znalosťou cenovej mapy základ pre správne nastavenie predajnej ceny. Predávajúcemu potrebujem zabezpečiť čo najväčší počet záujemcov, aby sme si z nich mohli v ideálnom prípade vybrať najvyhovujúcejšieho kupujúceho.

Ďalším dôležitým bodom je kvalitná príprava a propagácia nehnuteľnosti. Pred nafotením je samozrejmosťou aspoň základný home-staging (úprava interiéru aj exteriéru). Nehnuteľnosti pre mňa fotí profesionálny fotograf, zároveň sa vypracuje 3D sken pre vyhotovenie virtuálnej 3D prehliadky. Pomocou takejto 3D prehliadky dokážem prípadným záujemcom ukázať nehnuteľnosť u mňa v kancelárii, prípadne si ju vedia pozrieť aj priamo z pohodlia ich domova. Takáto prezentácia podstatným spôsobom znižuje počet nevyhovujúcich záujemcov - na osobnú obhliadku sa väčšinou dostavia už iba vážnejší záujemcovia. Štandardom je videoprehliadka a v prípade zaujímavého exteriéru aj letecké zábery dronom. Ak si to nehnuteľnosť vyžaduje, vyhotovuje sa tiež vizualizácia možného budúceho stavu. Celú túto realizáciu mi zabezpečuje profesionálna firma.

Po vyhotovení prezentácií nasleduje samotná propagácia nehnuteľnosti - všetko je pripravené na ukázanie sa svetu a zacielenie na čo najväčšiu cieľovú skupinu klientov. Snažím sa pritom využívať tie najmodernejšie a najúčinnejšie marketingové nástroje. Počas celej kampane mám všetko pod kontrolou a podľa situácie dokážem upravovať stratégiu predaja.

Nasledujú zážitkové obhliadky, rozhovory so záujemcami, jednania o podmienkach predaja s vážnymi záujemcami, riešenie financovania klientov, podpisy zmlúv, zabezpečenie bezpečnej úhrady kúpnej ceny, odovzdanie nehnuteľnosti, zavkladovanie zmeny vlastníka na katastri a asistencia s prepisom energií na nového majiteľa. Celú dokumentáciu namieru pripravuje právnik - špecialista na realitné právo.

Celý proces od začiatku predaja až po úplné ukončenie zabezpečujem tak, aby klient nemal s ničím starosti, nemusel sa o nič starať a aby predaj prebehol bez akéhokoľvek rizika a stresu.

Mojím cieľom je poskytnúť klientom nezabudnuteľný zážitok - nadšený musí byť aj predávajúci, aj kupujúci :-)

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

AKO NAJLEPŠIE PREDAŤ SVOJU NEHNUTEĽNOSŤ v 7 krokoch

spracovaním osobných údajov