Ceny prenájmov klesajú - bude nájom lacnejší ako hypotéka?

Ceny prenájmov klesajú - bude nájom lacnejší ako hypotéka?

Pandemická situácia výrazne ovplyvnila aj situáciu na realitnom trhu a to najmä čo sa týka cien prenájmov. Zatiaľ čo ceny bytov na predaj stále kontinuálne rastú, pokles dopytu po nájomných bytoch je tak výrazný, že prenajímatelia museli znížiť ceny. Keďže posledné roky sa ceny nájmov vyšplhali takmer na úroveň sumy, ktorú zaplatíte ako mesačnú splátku za vlastné bývanie, mnohí nájomcovia si počas pandemickej situácie bez príjmu nemohli dovoliť nájom platiť.

Na Slovensku je v súčasnosti cena prenájmu takmer porovnateľná so sumou, ktorú zaplatíte za hypotéku, no v hlavnom meste počas pandémie klesli ceny nájmov v niektorých mestských častiach o takmer 17% (ide o 3-izbové byty). Tým pádom je možné na prenájme oproti hypotéke ušetriť v niektorých prípadoch až takmer 3 000 EUR ročne.

Pokles cien prenájmu bol spôsobený najmä odchodom študentov, zahraničných pracovníkov a minimom turistov prichádzajúcich do nášho hlavného mesta. Priemerný pokles cien nehnuteľností v rámci Bratislavy je tak v súčasnosti na úrovni 7,2% a predpokladá sa, že ceny prenájmov budú naďalej klesať. Druhá vlna so sebou opäť priniesla dištančné vzdelávanie študentov a vďaka súčasným opatreniam sa do mesta nedostanú ani turisti.

Okrem Bratislavy výrazne poklesli ceny prenájmov aj v Žiline, kde 3-izbové byty poklesli až o 20%. Výrazné poklesy cien prenájmov zaznamenali aj Košice a Nitra, no na úroveň Bratislavy a Žiliny sa zatiaľ nedostali. Je pravdepodobné, že niektorí prenajímatelia vyhodnotia investíciu v podobe bytu ako rizikovú práve na základe súčasnej situácie, no napriek tomu treba myslieť na to, že na Slovensku je investícia do nehnuteľností stále jednou z najstabilnejších.

A čo sa týka cien prenájmov v Banskej Bystrici: Tu sa ceny držia ešte ako-tak na nezmenenej úrovni, resp. pokles cien je výrazne pomalší. Spôsobené je to pravdepodobne hlavne nedostatkom nájomných bytov...

Ing. Miloš Klenovčan
Autor: Ing. Miloš Klenovčan

Každá nehnuteľnosť je niečím výnimočná - rovnako, ako jej majiteľ. Mojou úlohou je túto výnimočnosť objaviť a nájsť pre nehnuteľnosť nového výnimočného majiteľa.

Pri svojej práci sa snažím v prvom rade porozumieť klientovi, zistiť jeho potreby a spraviť právnu a vecnú analýzu nehnuteľnosti. To je základ pre správne nastavenie celého procesu predaja. Kľúčom k najlepšiemu možnému predaju je (nielen) v realitnom obchode marketing - a keďže marketing je to, čo som vyštudoval a čo ma baví robiť, dosť si ho užívam a je u mňa na poprednom mieste.

Už na začiatku pripravím porovnanie konkurenčných nehnuteľností, čo je spolu so znalosťou cenovej mapy základ pre správne nastavenie predajnej ceny. Predávajúcemu potrebujem zabezpečiť čo najväčší počet záujemcov, aby sme si z nich mohli v ideálnom prípade vybrať najvyhovujúcejšieho kupujúceho.

Ďalším dôležitým bodom je kvalitná príprava a propagácia nehnuteľnosti. Pred nafotením je samozrejmosťou aspoň základný home-staging (úprava interiéru aj exteriéru). Nehnuteľnosti pre mňa fotí profesionálny fotograf, zároveň sa vypracuje 3D sken pre vyhotovenie virtuálnej 3D prehliadky. Pomocou takejto 3D prehliadky dokážem prípadným záujemcom ukázať nehnuteľnosť u mňa v kancelárii, prípadne si ju vedia pozrieť aj priamo z pohodlia ich domova. Takáto prezentácia podstatným spôsobom znižuje počet nevyhovujúcich záujemcov - na osobnú obhliadku sa väčšinou dostavia už iba vážnejší záujemcovia. Štandardom je videoprehliadka a v prípade zaujímavého exteriéru aj letecké zábery dronom. Ak si to nehnuteľnosť vyžaduje, vyhotovuje sa tiež vizualizácia možného budúceho stavu. Celú túto realizáciu mi zabezpečuje profesionálna firma.

Po vyhotovení prezentácií nasleduje samotná propagácia nehnuteľnosti - všetko je pripravené na ukázanie sa svetu a zacielenie na čo najväčšiu cieľovú skupinu klientov. Snažím sa pritom využívať tie najmodernejšie a najúčinnejšie marketingové nástroje. Počas celej kampane mám všetko pod kontrolou a podľa situácie dokážem upravovať stratégiu predaja.

Nasledujú zážitkové obhliadky, rozhovory so záujemcami, jednania o podmienkach predaja s vážnymi záujemcami, riešenie financovania klientov, podpisy zmlúv, zabezpečenie bezpečnej úhrady kúpnej ceny, odovzdanie nehnuteľnosti, zavkladovanie zmeny vlastníka na katastri a asistencia s prepisom energií na nového majiteľa. Celú dokumentáciu namieru pripravuje právnik - špecialista na realitné právo.

Celý proces od začiatku predaja až po úplné ukončenie zabezpečujem tak, aby klient nemal s ničím starosti, nemusel sa o nič starať a aby predaj prebehol bez akéhokoľvek rizika a stresu.

Mojím cieľom je poskytnúť klientom nezabudnuteľný zážitok - nadšený musí byť aj predávajúci, aj kupujúci :-)

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

AKO NAJLEPŠIE PREDAŤ SVOJU NEHNUTEĽNOSŤ v 7 krokoch

spracovaním osobných údajov